Kazım Karabekir Cad. No:7/1-92 İskitler/ANKARA

blog-details

Puzzle

Hepimizin eğlenceli vakit geçirmek deyince aklımıza ilk gelen aktivitelerden biri; Puzzle!

Aslında 1760’lara uzanan bir hikayesi var.1760 yılında ilk kez John Spilsbury tarafından yapılmıştır.

Kendisi harita yapan bir mühendistir, ancak bir gün tahta bir zemin üzerine harita çizerek ve ülkelerin sınırlarını testere ile oyarak şekil vermiştir.Bu şekilde ilk puzzle yapılmış oldu ve adına da “Jigsaw Puzzle” denildi. Daha teknolojik şekillerle de olsa günümüzde hala bu metodlarla her yaştan insana hitap edebilecek çeşitli ürünler kullanılmaktadır.Spilsbury yaptığı bu puzzle ile 1820 yılına kadar İngiltere’de coğrafya derslerinde kullanılmıştır.

Günümüzde puzzle, ülkemizde yap-boz olarak anılan bu metaryel 1920 yılına kadar adından sıkça bahsettirdi.Karton ve ahşap çeşitleri de kullanılmaya başlandı. İnsanlar üzerindeki olumlu etkileri görüldükçe dönemin bütün teknolojik imkanları ile bazen doğa manzarası bazen desen kullanılarak çeşitleri arttırıldı.Fiyatları oldukça makul şekilde belirlendi ve her düzeydenbütün insanların bu zihin dostu buluş ile tanışması sağlandı.Unutkanlık, stres atmak, zihni boşaltmak, odaklanmak ve dikkat problemleri ile mücadelede oldukça başarılı olan puzzle,günümüzde Alzheimer ve Otizm gibi hastalıklarla mücadelede en çok kullanılan yöntem. Puzzle ile oynayan çocukların,Zeka gelişimlerinin desteklendiği,Odaklanma yeteneğini doğru kullandığı,Özgüven duygusunun arttığı, Motor becerilerinin geliştiği gözlemlenmiştir.

Çocuklar doğdukları andan itibaren öğrenmeye hazır sürekli gelişen bir yapıdadırlar.

Yeni doğduklarında etraflarındaki hareketleri algılamaya başlarlar. İlerleyen zamanlarda el becerileri kazanarak çevrelerinde bulunan nesneleri tanımaya çalışırlar.Tanıyıp öğrendikleri her nesneyi hafızalarında saklayarak bir sonraki seferde nasıl tepki vereceğinin tecrübesini edinirler.Bebek ve çocuklarda puzzle hem eğlenceli hem de öğretici bir oyun olarak tercih edilir.

Bebeklerde ayırt edilmesi daha kolay görseller ve daha büyük parçalar tercih edilirken çocuklarda daha küçük parçalar tercih edilebilir. Oyun esnasında görsel hafıza aktif kullanılırken el becerilerinin gelişiminedestek olur. Görülen parçalardan şekiller zihinde canlandırılır. Örneğin yaprak gören bir çocuğun zihninde orman canlanır.Bu sayede imgelerle üç boyutlu şekilde kurgulama yaparak zeka gelişime katkı sağlar.

Sonuç elde etmek için farklı yollar deneyen çocuklar pratik bir zekanın yanında sabır kazanımı da sağlarlar. Her bir doğru tahmin çocuklarda kendine ve yaptığı tercihlere güvenme konusunda büyük ölçüde destek olur.Sonuca ulaşabilmek için bütün dikkatini oyuna veren çocuklar bir süre sonra dikkat dağılmasını engelleme konusunda daha başarılı olurlar.Küçük yaşlardan itibaren puzzle yapmak hem sosyal hayatlarına hem de okul hayatlarına olumlu yönde yansımaktadır. Karşılaştıkları problemlerle başa çıkmada daha akılcı, hızlı ve doğru kararlar verebilirler.Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarımız için de oldukça faydalı olan puzzle beyin aktivitelerini geliştirir. Hafızaya, el becerisine, odaklanmaya ve görsel hafızayabüyük ölçüde yardımcıdır.